Thuiskomen

‘Home is where the heart is’, die kennen we wel. Mooie uitspraak. Maar zet mij in een donkere kroeg waar knalharde hardrock-muziek klinkt en ik weet niet hoe lang ik het daar volhoud. Niet echt mijn habitat. Ik vermoed dat ik vrij snel overprikkeld raak. Nu hoeft daar trouwens niet heel veel voor te gebeuren, al helemaal niet na twee jaar Corona waarin we lang in onze heilige haven zijn gebleven, hier in Britswert. 

Toch is het zo dat hoe meer ik thuiskom in mijzelf, hoe gemakkelijker ik me in de wereld van verschillen beweeg. Iedereen zoekt in dit leven toch een beetje zijn eigen ‘Tribe’, zijn eigen stam… Of dat nu een hardrockcafé is, of een groepskampeerterrein van Staatsbosbeheer midden in de natuur: we herkennen elkaar op die plek als broeders en zusters ~ en we gaan voor elkaar door het vuur. 

Dat grote bos, die natuur, het water; de rivieren, de beken, de zeeën, de wind, het vuur en de aarde onder ons, de hemel boven ons, de planten, de bloemen, de stenen, de dieren en de zielen op twee benen; temidden daarvan kom ik thuis. Pacha Mama, Moeder Aarde; the place to be. 

Zo fijn dat er een plek is waar we al die elementen eren… waar we met elkaar thuiskomen, met álle generaties. Een plek waar ouderen gewaardeerd worden om hun wijsheid en hun ervaring. Een plek waar jongeren worden uitgedaagd om zichzelf te laten zien. Een plek waar allerkleinsten overal met open armen worden ontvangen ~ en de ouders dus even kunnen ademen, omdat ze weten dat er stamleden zijn die met liefde de zorg even overnemen. Echt, zo’n stamgevoel geeft diepe rust. 

Thuiskomen is voor mij: innerlijke stilte ervaren temidden van alle chaos en reuring van het leven. Dit beeld van Mandy, zittend tegen de boom, straalt uit wat ik ervaar binnen die stam. Thuiskomen is de verbinding aangaan met alles wat leeft. Alles dus. Thuiskomen is in de ogen van een ander kijken en mijzelf zien. Beseffen: ik ben jou en jij bent mij. We zijn samen naar deze aardkloot gekomen om er iets van te maken, of het nu hardrock of klassieke muziek is. Laten we dansen! 

Deze zomer organiseren we met ons team in de laatste week van juli het Hieros Gamos Family festival: DE STAM waar je thuiskomt. Erbij zijn? Koop je ticket en laat de rest maar gewoon gebeuren… het wordt ongetwijfeld weer een feestje!!! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...

Scroll naar top